Диспепсија или нарушување на варењето на храната е едно од најчестите болести  со кои се бори современиот човек. Модерниот начин на живеење  не ни нуди доволно слободно време и  секојдневно сме изложени на стресни ситуации, што на многу им делува за развој на оваа болест.Пушењето,алкохолот и прекумерните количини на внесување на кафе не соодветна исхрана се предизвик за диспепсијата. Во основа диспепсијата може да биде и органско заболување како што се пептички чир,гастритис,иратибилни колосин дром на надрезнатите црева и рак на желудникот. За лечење на диспепсијата од голема корист се лековитите билки,така што ги спречува симптомите како што се мачнината,горчливоста и повраќањето. Позначајни билки за оваа болест се нането,золтито канатрион и комарачот.