Со конзумирањето на боровница може да се вратат сеќавањата во случај на губење на помнењето, но може да помогне и за третман на некои болести како Алцхајмеровата болест и сенилност…

Научниците откриле дека додавање на боровница во секојдневната исхрана резултира со подобрување на меморијата.

Боровницата одмана се препорачува зашто е богата со флавоноиди и антиоксиданси, а најновите истражвања покажуваат дека боровницата го прави поактивен оној дел од мозокот кој го контролира помнењето и учењето.

„Научниците одамна се запознаени со здравствените предности на исхраната која е богата со боровници, но нашето истражување покажа дека исхраната со боровници може да ги зголеми мемориските способности на поединецот“ изјави доктор Џереми Спенсер, кој го води ова истражување.

Истражувањето е објавено во публикацијата Free Radical Biology и Medicine journal.

Извор:Превентус.мк