Вишните го штитат срцето и крвните садови, а редовното конзумирање на ова овошје спречува неколку видови на рак и дијабетис, тврдат научниците.Вишните се навистина успешни при справувањето со воспалителните процеси и ублажувањето на болката кај артритисот, а помагаат и во лечењето на проблеми со помнењето… 

Наместо апчиња слободно напијте се една чаша сок од вишни и така ублажете ги болките во зглобовите и коските.

Благотворното дејсто на вишните може да се објасни со тоа што ова овошје ја намалува количината на мочна киселина која допринесува до зголемени проблеми со зглобовите.