Загубата на масни наслаги, освен што само по себе е тежок процес во поглед на многу рестрикции кои мора да си ги наметнеме дополнително, знае да се оптовари и со комплицираните системи на вежбање…

Е, сега, дали баш мора се така да биде? Редукцијата на масното ткиво не е лесен процес, но не е ни тежок ако на правилен начин вклопиме само неколку важни фактори, така што многу бргу ќе ја постигнеме нашата цел – да се ослободиме од вишокот на маснотии.

 

Одредете цел

За почеток, мора да имате некој цел. Не каква било, не која било, туку некоја конкретна кон кој тежите. Ако ја немате, како можете да очекувате да ја досегнете. Но, не заборавајте да бидете и реални, не очекувајте резултати од 25 килограми помалку за само еден месец.

Време е за кардио

Најдобар период во кој кардиотренингот има најголем ефект врз вашите масни наслаги се утринските часови по ноќниот одмор кога телото е во режим на низок енергетски биланс. Во ситуација кога се будите и без појадок одите на утринска тура кардиотренинг, вашето тело во услови на нeдоволно количество енергија мора да понуди алтернативни извори претставени во вид на масни киселини. Внимавајте и на интензитетот на спроведување на вашата кардиопрограма за утринскиот тренинг. Многу е важно кардиотренингот да се прави со низок интензитет и да не трае подолго од еден час за да не дојде до катаболизам, односно разградување на мускулите.

Најдобар период за кардиотренинг, ако притоа работите истовремено и на тренинг со тегови, е времето по одработениот тренинг со тегови. Во тек на ваков тренинг вашето тело исто така троши калории. Енергијата се црпи од гликогенските депоа кои се празни и на крај останува само резерва во вид на масни киселини во комбинација со протеини. Во моментот кога вашето тело веќе троши калории по претходно напорно одработениот тренинг со тегови, вистинско време е да го продолжите овој процес со соодветен кардиотренинг. На овој начин ќе ги зголемите шансите за согорување на маснотиите – согорете ги двапати по ред.

Калориско внесување

Калориското внесување мора да биде „наместено,, така што неговата вредност треба да биде помала од вредноста што ја трошите. Оваа разлика ќе биде дополнета од вашите резерви – масни наслаги. Сметката е јасна – трошете повеќе отколку што внесувате и ќе имате енергетски дефицит кој успешно ве води до вашата цел – намалување на маснотиите.

Понекогаш мамете го својот план за диета

Малите лаги во поглед на типот на диетата кон која се придржувате се сосема оправдани и потребни. Зошто? Диетите знаат и психички и физички да исцрпуваат. Тоа што еднаш ќе се запазете со омилените слатки, нема да му штети на вкупниот план за симнување на масните наслаги. Шест дена строг режим е сосема доволно да ја прегазат вредноста на еден неконтролиран ден по прашање на земањето на храна. Сепак, не дозволувајте тоа да биде почесто.

Резултати од редовната обврска

Кога имате план за „собирање” на масните наслаги, спроведувањето на кардиотренингот мора да биде ваша редовна обврска. Тоа треба да биде дури четири-пет пати неделно и притоа можете да користите различни интензитети на вежбање од тренинг до тренинг: низок, среден и кардио со висок интензитет. Вашиот кардиоплан треба да биде реален. Следете го својот напредок и во согласност со него засилувајте го темпото во изведување на кардиотренингот. Во секој случај не заборавајте дека симнувањето на масните наслаги мора да биде процес кој не смее да го загрози вашето здравје. Ќе ви помогне да изгледате подобро, да се чувствувате помалку уморни и да имате повеќе енергија. Нема ништо подобро од тоа кога се чувствувате добро, а сте во потполна форма.

Кардиото не е само тип на тренинг, туку и начин на живот – да бидеш активен, да се чувствуваш добро и да изгледаш уште подобро. Научете да се забавувате додека тренирате, уживајте и постојано повторувајте си дека кардиото е одлично за вас. Не заборавајте дека постојат варијанти за овој тип тренинг. Навистина нема причина упорно да работите на само еден тренинг што можеби и ви здосадил. Комбинирајте трчање, џогинг, брзо одење, велосипед и степер или веслање. Неколку недели ќе биде доволно да ги видите првите значајни разлики во својот изглед. За подобар увид во ситуацијата направете фотографии од вашето тело на самиот почеток од спроведувањето на кардиотренингот, а потоа истото направете го за три-четири недели. Споредете ги. По уште четири недели, значи во осмата недела од вашиот кардиотренинг-план  ќе видите драстични промени. Не заборавајте, хранете се правилно, редовно вежбајте и забавувајте се.

Извор:Превентус.мк