Секој човек, без оглед на возраста, способен е за одреден вид физичка активност. Страоста никако не престанува ограничувачки фактор за вежбање.Придобивката од редовна физичка активност кај постарите луѓе се гледа во:

 • Превенција од хроничните болести на срцето и на крвотокот,
 • Намалување на ризикот од појава на висок крвен притисок.
 • Первенција од зголемување на концентарација на маснотии во крвта.
 • Подобрување на липопротеинскиот профил.
 • Намалување на ризикот од дијабетес.
 • Намалување на  ризикот од мозочен удар.
 • Корисен ефект врз автономниот нервен систем.
 • Намалување на ризикот од рак на дебелото црево.
 • Намалување на ризикот од инконтенција.
 • Намалување на прекумерната телесна тежина.
 • Превенција од појава од остеопороза.

Според сите овие податоци, да нечекаме многу, ајде на вежбање.