Анемија или слабокрвност значи дека вашата крв не содржи доволно црвени крвни зрнца (еритроцити) или дека имате доволно еритроцити но тие не ја вршат работата како што треба. За да го решите тој проблем правилно треба да знаете кои производи содржат железо…

Симптомите во почетокот можеби се неприметливи, меѓутоа ако почнете да се чувствувате лошо, немате воздух, срцето ви чука забрзано, тешко се концентрирате, време е да го прашате својот доктор и да направите тестови на крвта.

Доколку тестовите покажат дека сте анемични, следниот чекор што треба да го направите е да се најде причината, бидејќи правилно ќе се излекува само ако се отстрани причината за нејзиното настанување.

Откако ќе се најде причината која може да биде неправилна исхрана, дејство на други егзогени или ендогени фактори, спроведувањето на адекватна диета е еден од главните услови за оздравување.

Анемијата може да биде индикатор за изгубена крв во дигестивниот тракт, хемороиди, прокрварен чир, па дури и рак (потежок облик на заболување кој предизвикува слабокрвност), намалена способност на еритропоетските органи (црниот дроб, слезината, коскената срж) да создаваат еритроцити.

Користењето на лекови за реуматоиден артритис, хронични бубрежни заболувања, одредени форми на артритис или инфекции исто така можат да бидат причина за појава на анемија.

Постојат два облици на анемија: сидеропенична и пернициозна. Првата настанува како недостаток на железо, кое што влегува во состав на хемоглобинот – крвен пигмент. Железото кое се наоѓа во хемоглобинот учествува во транспортот на кислородот од белите дробови до сите клетки во нашиот организам, а во обратен правец го транспортира јаглеродниот диоксид како отпаден материјал од метаболизмот на клетките. Значи и вегетаријанците и диеталците и сите воопшто треба да внимаваат во конкретниот случај на внес на доволно количество на железо. Најдобар начин за тоа е правилната исхрана.

Постојат синтетички препарати кои се препишуваат во случај на сидеропенична анемија, во кои треба да бидат присутни фолна киселина и витамин C кои се неопходни за правилна ресорпција на железото. Освен тоа овие синтетички препарати може да предизвикаат проблеми со столицата. Сепак за човечкиот организам е полесно препознатливо и искористливо железото кое се наоѓа во природен облик во храната, во природните производи.

д-р Нела Деспотовска – лекар по општа пракса Ви ги препорачува следниве производи кои можат многу да ви помогнат во лечењето на анемијата:

Спирулина Натурал таблети – идеална комбинација на нутритивни состојки, витамини, минерали и антиоксиданси кои ке ја подобрат виталноста и свежината на Вашето тело. Обилуваат со железо и витамин А кои директно влијаат зајакнување на имунитетот. Содржи 10 пати повеќе железо од спанаќот.

 

Комбуха напиток и концентрат – познат по своите благотворни лековити својства кои ја враќаат силата на исцрпениот организам и му даваат енергија. Обилува со витамини од Б групата и витамин Ц, а содржи и разни видови на ензими. Ја помага регенерацијата на клетките, ја освежува кожата и ја обновува слузокожата. Редовната употреба на комбухата го подобрува природното чистење на организмот и го помага јакнењето на имунитетот.

Тахебо чај – освен што го зајакнува и балансира имунолошкиот систем, содржи и лесно ресорптивно железо, па исто така можете да го вклучите во производите кои помагаат кај анемиjата.

Пивски квасец – најдобар природен извор на витамини од групата кои како такви најдобро се абсорбираат во организмот. Во себе крие богатство од корисни состојки и тоа протеини, аминокиселини, јагленихидрати и минерали неопходни за правилен развој и регенерација на клетките. Тој е еден од најдобрите диететски суплементи кој ќе ви помогне во борбата против анемија и слаб имунитет.

 

Цветен прав – природен еликсир со извонредна богата содржина на избалансирани хранливи материи, природна комбинација на витамини (А, Б, Ц, Е), минерали (Na, Ca, Mg, Fe) и протеини. Делува поволно во случај на замореност и го зајакнува организмот при ментален замор и исцрпеност.

 

Органски чај од шипка – природен извор на витамин C и минерали кои придонесуваат за подобро здравје. Значаен е уделот на антиоксидансите кои ги спречуваат оксидативните процеси и со редовно консумирање дејствува позитивно на целиот организам.

Извор: Превентус .мк