Личностите кои во некоја фаза од животот страдале од депресија имаат поголеми изгледи подоцна да заболат од Алцхајмеровата болест, покажале две одвоени истражувања. Студијата на научници од Универзитетот Еразмус во Ротердам, покажала дека Алцхајмеровата болест е просечно за да 2,5 пати почеста кај личностите кои страдале од депресија, а слични резултати добиле и истражувачите од Руш Универзитетот спроведена на 900 испитаници…

Во студијата биле следени испитаници помеѓу 6 и 13 години, резултатите ги објавило стручното списание Неврологија и архиви на општата психијатрија. Најголем ризик од Алцхајмеровата болест дури 4 пати поголем е забележан кај личностите кои страдале од депресија пред 60-т а година од животот. Сеуште не е утврдено дали депресијата придонесува во развојот на Алцхајмеровата болест или се работи за двоен ефект на ист засега непознат фактор.

Извор:Превентус.мк

Алцхајмеровата болест  се карактеризира со губење на помнењето и општа психичка збунетост дезориентираност, за да заврши со целосно губење на претставата за реалниот свет кој, не опкружува.Луѓето кои влегуваат во последната фаза од болеста обично не се во состојба да се грижат сами за себе, не ги препознаваат најблиските , а неможат да се присетат ниту на сопсвениот живот.

Рут Итзаки, доктор на науки при Универзитетот во Манчестер, во северозападна Англија вели дека постои многу силна поврзаност меѓу вирусит на херпес и Алцхајмеровата болест .Како невролог , Итзаки поминал речеси две децении, проуќувајќи ја оваа појава. Проценките укажуваат дека 60 % посто од случаите на Алцхајмер се предизвикани токму од овој вирус.

Постојат две причини за оваа поврзаност, првата причина лежи во долгогодишните набљудувања , кои датираат од пред три децении, дека постои редок вид на инфекција, наречен херпес енцефилатис, кој ги зафаќа истите региони, како и Алцјамер. Сличноста во двата случаеви е губењето на помнењето.

Вториот чекор се состои од тестирање на можностите за тоа дали антивиралните лекови кои се користатза намалување на времетраењето на раничките од херпес, можат да го  спречат  или забават напредокот на Алцхајмеровата болест.

Експериментот кои содржи тестирање на заморчиња или пациенти со Алцхајмерова болест со антивирални лекови, доколку се покаже успешен  тогаш ке се спречи напредокот на Алцхајмеровата болест, наместо да делува на ублажување на симптомите, вели Итзаки.

Истражувањата покажуваат дека ризикот  од заболување на оваа болест се намалува на 42 % кај лицата  кои јадат големи количини риба, зеленчук, јатки и други намирници, кои содржат многу малку заситени масти. Но сепак не е доволно само здравиот начин на исхрана тика е физичката активност.

Водите здрав живот, јадете здрава храна и сето тоа поткрепете го со физицка активност за подолга и безгрижна старост.Алцхајмерова болест

Во претходните текстови објавени на блогот ( Што се постигнува со работна,музика терапија и физичката активност и Значењето на физичката активност во староста) е спомената Алцхајмеровата болест. Сметам дека поголемиот дел од читателите не се запонаети за кава болест се работи ниту кои се симптомите на болеста , па затоа сметам дека е добро да се објасни повеќе за самата болест.

Алцхајмеровата деменција претставува прогресивна дегенеративна мозочна болест која е позната и како Алцхајмерова болест, сенилна деменција од Алцхајмеров тип или само Алцхајмер. Тоа е најчеста форма на деменција која првпат е опишана во 1906 од германскиот психијатар Alois Alzheimer кој набљудувал пациент со деменција од 1901 и умрел во 1906.

На аутопсијата на неговиот пациент биле најдени промени во мозокот кои се сега се сметаат како типични за Алцхајмер. Пронајдени биле депозити помеѓу нервните клетки наречени плаки кои се состојат од уништени депозити на протеин наречен бета-амилоид. Научниците веруваат дека плаките ги убиваат нервните клетки.

Алцхајмеровата деменција обично ги афектира луѓето над 65 години, но има и една форма на Алцхајмер која може да ги погоди пациентите и во нивните рани триесетти. Познат пациент кој умрел од оваа форма на 68 години, но знаците се појавиле уште во нејзините рани педесетти години е актерката Рита Хејворт. Алцхајмер е почест колку што човекот е постар. Само 10% од сите болни со Алцхајмер заболеле после триесетата година но најголемиот дел ги развиле симптомите после 65та година. Скоро 50% од сите луѓе на возраст од 85 години и постари покажуваат знаци на болеста.

За  повеќе информации: http://www.time.mk/read/NONE/1d6f5bdda3/index.html