Archive for the ‘ Инфо ’ Category

Македонија е во демографска рецесија, се намалува бројката на работоспособното население, а се зголемува бројката на прензионери.

 

Ова се дел од поентите што беа посочени на денешната дебата „Состојби и преспективи на реформираниот пензиски систем“ посветена токму на идните пензионери.

Повеќе од изјавите од дебатата.

Извор: 24 Вести

Алое Вера за јак имунитет

Алое Вера е растение кое се наоѓа во тропските и суптропските преддли, и припаѓа на семејството лијани, а не на кактуси како што изгледа а и како што ние повеќето го викаме…

Растението е без стебло, со сабјести листови од должина од околу 75-120 см., со светло зелена боја кои се назапчени по краевите и образуваат форма на ружа во средината со дршка на која на врвот се наоѓа цвет во жолта или црвенкаста боја.

Постојат повеќе од 200 видови на Алое но најкорисно лековито е Алое Барбаденсис Милер (Алое Вера). Името го добива по ботаничарот Милер кој го открил Алоето на островот Барбадос. Алоето се споменува уште во Библијата, а легендата раскажува дека Алоето го користел и Александар Македонски за лекување на своите војници, освојувајќи го островот Сокотра во Индискиот океан каде го имало растението во големи количини.

Континуираната употреба на лекарствата доведе до големи контраидикации кај луѓето при лекувањето од многу болести, па затоа корисниците и научниците се вратија кон користење на алтернативната медицина со што ќе го приближат човекот до што поприроден начин за спречување на појава на многу болести, како и на нивно лекување.

Така доаѓа до откритието на алое вера и благодетите што ни ги дава ова растение за подобро здравје. Со стабилизацијата на гелот, кој се наоѓа во внатрешноста на листот, се успеа да се доближи до човекот идентичен гел како свеж откинат од растението.

Повеќе од десетина години се испитуваат лековитите материи што ги содржи алоето и за среќа на човештвото се откриени повеќе позитивни резултати.

FDA (Food and Drug Administration) – прехрамбената и фармацевтската лабараторија го одобри користењето во лечење на заболувањето на очите, во спортската медицина, стоматологијата и за интерна употреба. При тоа треба да знаеме дека смериканската FDA е една од најстрогите институти за контрола на храната и лековите во светот.

Во внатрешноста на листот, се наоѓа гелот кој содржи преку 200 корисни материи.

Така во внатрешноста на листовите на алое вера има:

  • витамини (бета каротин, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Б12, и антиоксидантите Ц, Е);
  • минерали и олигоелементи, како: фосфор, магнезиум, калиум, натриум, железо, бакер, хлор, манган, хром, цинк;
  • моно и полисахариди: целулоза, гликоза, маноза, алдонентоза, алиназа, рамноза, ацеманан;
  • шеќери: муко – полисахариди, кои делувааат врз имунолошкиот систем и помагаат за детоксификација;
  • од 8 есенцијални аминокиселини содржи 7, а од 14 неесенцијални аминокиселини содржи 11 ;
  • ензими: аналгетик, антифлогистик, имуностимулатор;
  • растителни стероли: три видови кои делуваат како моќни антиинфламаторни агенси;
  • сапонини: моќни антимикробски ефект против бактерии, вируси, габички и воспаленија како кандида.

Со количеството на корисни витамини и минерали алоето ја делува имуностимулативно на човечкиот организам.

Со почетокот на внесување на алоето преку дигестивниот тракт, помага кај варењето на храната, абсорбција на хранливите материи, витамини и минерали. Го зајакнува имунолошкиот систем во смисла на одбрана од многу болести и го подобрува дејството на лековите во организмот. Го нормализира функционирањето на организмот и целокупниот систем на органите без токсични појави и дополнителни нус појави. Алое вера го дополнува во организмот тоа што недостасува со исхраната, делува како имуностимуланс, како антиоксиданс и има специфични дејства кои сегашната медицина не може да ги објасни.

Лековитите својства на алое вера се познати уште од античките времиња. Неа ја употребувале старите Египќани, а во тропската Африка се користела како противотров од убодите на отровните стрели. Старите Грци и Римјани ја применувале за заздравување на раните. Исто така, таа се користела и заради благотворното дејство врз системот за варење. Алоето е природен лаксатив кој дејствува како тоник на желудникот.

Денес, алоето има широка примена, особено заради својството да ги лекува изгорениците предизвијани од УВ зраци и радијација.

Сокот од листовите на алое е одлично средство за прочистување на цревата и е многу корисен во случај на запек.

Покрај тоа, алоето е идеален во домашни услови како прва помош за изгореници и рани, гелот од алое вера се употребува и при габични инфекции, а помага и при воспалувања на вените.

Гелот од алое вера се користи и во лекување на чиревите и инфекциите на устата.

Алое вера го јакне одбрамбениот механизам кај човекот, т.е. го зајакнува имунитетот, а со тоа помага за одржување на здравјето кај човекот.

Извор:Превентус.мк

Во време на економска криза, старите лица страдаат најмногу, рече Хамарберг, кој вчера во Советот на Европа го претстави извештајот за активностите во последната година, поради што во него не е опишана состојбата со македонското малцинство во Грција и во Бугарија

Можеби не постигнавме с`, но постигнавме многу, истакна во вчерашното обраќање во Парламентарното собрание на Советот на Европа комесарот за човекови права Томас Хамарберг. Тој во март ќе му ја препушти функцијата на Нилс Мужњиекс, кој беше изгласан со огромно мнозинство гласови.

Хамарберг вчера го претстави извештајот за активностите во последната година, па од тие причини во него ја нема состојбата со македонското малцинство во Грција и во Бугарија. Токму Хамарберг беше комесарот за човекови права кој неколкупати во своите извештаи ги повика двете земји да ги признаат Македонците и да им ги дадат нивните права како што тоа личи и треба да биде за која било европска земја. Хамарберг не беше лично задоволен што владите на Грција и на Бугарија не ги спроведуваат одлуките на Судот за човекови права во процесите во кои македонското малцинство извојува правна победа.

– Тој е извонредна личност и имаше извонреден шестгодишен мандат – изјави вчера кусо за „Дневник“ Мевлут Чавушоглу, доскорашен претседавач со ПССЕ.

Хамарберг лично не е сосема задоволен од состојбата со почитувањето на човековите права на европскиот континент.

– Европа мора посигурно од реторика да премине на почитување на човековите права – истакна тој во обраќањето.

Според европскиот комесар за човекови права, постојат неколку области кои посебно загрижуваат, а пред с` тоа е судскиот систем во некои држави.

– Kорупцијата, политичкото влијание и немањето ресурси ја нагризуваат независноста и кредибилитетот на судството – подвлече Хамарберг.

Kако посебен проблем тој ја наведе состојбата со Ромите, нивните проблеми со сиромаштијата, домувањето, но и стигматизацијата, а особена загриженост Хамарберг искажа за старите и изнемоштени лица.

– Старите страдаат повеќе од другите во време на сегашната економска криза и мерките што се преземаат со кастрење во буџетите. Видов знаци на голема сиромаштија кај старите лица во неколку земји. Потребна е многу подлабока расправа за правата на старите лица – порача Хамарберг.

Христо ИВАНОВСКИ, Наш известувач од Стразбур

#

p

Да не ги заворавиме! и тие се дел од нашиот живот

Да бидеме хумани-заеднички да им помагаме на старите лицаи на сите оние кои нашата помош им потребна

Бидете хумани

Na 07.10.2010 godina na Stefan (10 godini) mu beшe dijagnosticirana virusna bakterija – Encefalit (vospalenie na mozokot) posledica epilepsija mezojalna-temporalna skleroza so fokus.Poradi napadite koi sekojdnevno gi ima toj ne e vo moznost normalno da opstanuva vo жivotot i da posetuva uчiliшte.Po inicijativa na doktor Filip Duma mora da se izvrшi hirurшka intervencija vo Turcija vo bolnicata , Adzibadem doktor Memet Ozek poradi struчnosta na tamoшniot doktorski tim. Seto toa so sebe nosi golemi troшkovi meѓu koi smestuvaњe vo bolnicata ,odredeni ispituvanњa , pregledi kako i predoperativen tretman . Poradi naшata materijalno – finansiska nemoжnost, Molime za pomoш kako bi mu ovozmoжile na Stefan normalen detski жivot . Pance Stankovski – 2.00001366795176-ziro smetka, prihodna шifra 72594600,Uplatna smetka – 84317601989.

Хуманост и Хотел Порта

Здружението Хуманост во соработка со Хотел Порта од о.Аеродром по повод 20 години од независноста на Македонија обезбедија организиран превоз за присуство на прославата на старите лица сместени од домот за стари лица во ‘’Киро Крестески Платник’’-Прилеп и бесплатно ноќевање во Хотел Порта.

Сметаме дека на овој начин ќе успееме да допридонесеме за нивна зголемена социјализација а воедно и заеднички да ја прославиме радоста за 20 години независна Македонија.

И староста е убав период во животот

Не смеете да дозволите староста да ве исплаши, треба да живеете и да творите и во неа – раскажуваат старите лица од домот „Мери Терзиева“.

Симпатичниот дедо Џевад е еден од најпозитивните луѓе кој ќе ви раскаже за староста како нормален дел од животот – како што вели се што ќе проживеете не смее да ве плаши.

„Не смеете да дозволите староста да ве исплаши треба да живеете и да творите и во неа“, вели Џевад Алибеговски.

Џеавад и сопругата Цвета се заедно во домот тука прославиле 50 години брак. Тој е од Кавадраци, а тетка Цвета од Неготино двата града најголеми ривали, но нивната љубов во тоа време ги споила и роднините и градовите, а откако се во домот со нивната позитивна енергија ги споиле и станарите во старскиот дом „Мери Терезиева“.

На гости дојдоа Вера, Костадинка и Васка од домот „Мајка Тереза“, неразделни пријатели – вредни и креативни, од парче волница прават вистинска магија од облека до украси. Со посебен мерак раскажаа како живеат дека им е убаво и секако животните приказни.

„Има многу луѓе што овде го продолжуваат љубовниот живот, има и такви чекори“, рече Вера Цветановска.

Но, не само да се преживее тука и на старост човек може да се заљуби, има многу емоции во домот.

Нашите нови пријатели не поздравија и испратија порака дека не треба да се плашите од староста, тука бидете активни и да се дружат сите без разлика на годините.

Мирјана Мирчевска Јовановиќ Канал5 ТВ

И староста е убава

И староста е убава