Дијабетесот е хронична болест која е предизвикана од недостаток на инсулин во организмот. Најчести симптоми се: сува уста, брзо заморување и губење на тежина…

Растенија кои го регулираат шеќерот во крвта

 

Потврдено е дека една лажица цимет дневно значително го намалува нивото на шеќер во крвта. Покрај тоа, оваа билка го намалува и нивото на лош холестерол.

Малината е исто така корисен природен лек за регулирање на шеќерот во крвта.

Пченката и овесот ја прочистуваат крвта, крвните садови и помагаат во регулирањето на симптомите на дијабетес.

Третирањето на дијабетесот (шеќерна болест) вклучува диетална исхрана со намалено внесување на јаглени хидрати. Кога шеќерот во крвта ќе биде во нормала, во исхраната можете да внесете путер, маслиново и кокосово масло. Исто така, треба да внимавате да внесувате доволно количество на минерали, бидејќи оваа болест често предизвикува недостаток на минерали во организмот.

Изовор: Превентус