Желбата да сте совршени во секој поглед се покажува kako фатална грешка која води до тешка депресија, предупредуваат научниците…

Соништата за совршен живот, совршено чиста куќа, кариера на врвот, среќно семејство и беспрекорно тело се бесмислени и само можат да ви наштетат. Сите напори кои жените ги прават за да се совршени, предизвикуваат депресија и доведуваат до хроничен перфекционизам. Докажано е дека стремежот кон совршенство неизбежно завршува со неуспех, бидејќи совршени работи не постојат.

Во гонењето на совршеноста ризикувате да завршите со користење на антидепресиви. 40% од жените и 20% од мажите сметаат дека не може да има истовремено добра кариера и големо семејство. Истражувањето исто така покажува дека 63 отсто од вработените мајки страдаат од стрес, а кај мажите бројката е помала – 51%.

Извор:Превентус.мк