Archive for јули, 2012

Празот го јакне имунитетот

Празот и неговите „сонародници” – лукот и кромидот – содржат тиосулфонати, кои со сечењето или дробењето на зеленчукот преминуваат во сулфиди. Овие елементи дејствуваат како природни антибиотици, го намалуваат крвниот притисок, го јакнат имунолошкиот систем, го намалуваат холестеролот и имаат улога во превенцијата од малигните заболувања…

Ги содржи витамините Ц и Б6

Празот е исклучително добар додаток на супи, сам или во комбинација со друг зеленчук. Со оглед на тоа дека е во групата заедно со лукот, поседува слични карактеристики, но со значително поблаг вкус и мирис. По нутритивниот состав сличен е на своите „сонародници”, но со нешто повеќе белковини, бета-каротин и витамин Ц.

Свежиот праз е одличен извор на манган, а добар извор е на железо, на фолна киселина и на витамините Ц и Б6.

Затоа што со подготвувањето се намалува количеството витамини и минерали, зготвениот праз станува добар извор на манган, а просечен извор на железо, на фолна киселина и на витамин Б6.

Ја обновува цревната флора

Празот е драгоцен поради својата содржина на органосулфурни компоненти, фитохемикалии кои се разликуваат кај поединечни групи зеленчук и секоја од нив има позитивен ефект врз здравјето.

Фитохемикалиите, често наречени и фитонугритиенти, се биолошки активни молекули кои во соработка со витамините и со минералите позитивно влијаат на здравјето. Тие имаат способност да го модулираат метаболизмот на организмот и на тој начин да направат превенција од појава на малигни заболувања. Имаат и заштитно дејство бидејќи ги зацврстуваат и ги подобруваат одбранбените механизми во организмот. Празот може да се јаде свеж или подготвен што не ја намалува вредноста на фитохемикалиите, иако одредена загуба на микронутритиенти со кулинарска подготовка не можеме да избегнеме. За да се спречи изразена загуба на драгоцени состојки при готвењето, се препорачува празот (како и другите видови зеленчук) да го ставите во врела вода наместо во ладна.

Ако сакате на организмот да му овозможите најмногу што можете разновидна исхрана, секако, тоа подразбира дневно внесување од три до пет оброка зеленчук во кои повремено мора да го вклучите и празот без разлика дали станува збор за свеж или за готвен зеленчук, дали е смрзнат или конзервиран. Еден оброк со зеленчук може да се состои од едно филџанче свеж лисест зеленчук, половина филџан со други видови зеленчук (свежи или варени), три четвртини од филџанот сок од некој зеленчук. Празот е многу богат со етерични масла, кои во дигестивните органи го поттикнуваат излачувањето на дигестивните сокови, а добро влијае на лачењето урина. Во рана пролет се користи за прочистување на организмот, ја обновува цревната флора, а има и благо лаксативно дејствување.

Внимавајте на цврстината и на бојата

Празот може да се најде на пазарот во есен и во пролет, а при купувањето внимавајте на неговите цврстина и боја. Белиот дел на допир треба да биде цврст и без дамки, а зелените листови со силна боја и блиску прилепени. Празот купувајте го кога знаете дека ќе го користите, а доколку не го употребите веднаш, исечете ги врвовите на листовите и чувајте го во ладилник во делот за зеленчук или на ладно место неколку дена.

 

Избор:Превентус.мк

Американското министерство за здравство ја дозволи комерцијализацијата на првиот електромагнетен мозочен стимулатор за лечење на тешка депресија, во случај кога постоечките лекови не му помагаат на пациентот…

Мозочниот стимулатор, “Transcranial magnetic stimulation” (TMS) го произведе компанијата Neuronetics, а при неговото користење не се потребни ниту хируршка интервенција ниту анестезија. TMS произведува многу интензивни електромагнетни пулсирања кои ги стимулираат невроните во оној дел од мозокот кој се поврзува со депресијата.
Процедурата за употреба на TMS трае околу 40 минути и ја спроведува психијатар во својот кабинет. Третманот треба да се спроведува секој ден во трање од 4 до 6 недели.

„Во текот на клиничките испитувања, TMS покажа значителни клинички и статистички резултати“, потврдува Phil Janicak, професор по психијатрија од универзитетот во Chicagо. При тоа додава дека третманот не покажува несакани ефекти, како што се зголемувањето на телесната тежина или сексуална дисфункција.
Според мислењето на стручњаците, поголем дел од пациентите кои ја лечат депресијата со антидепресивни лекови, не чувствуваат подобрување.

Депресијата е сериозно емотивно пореметување кое значително влијае на односите со другите луѓе и работната продуктивност. Симптоми на депресија се: константно тажно расположение, губење на чувството на задоволство, губење интерес за било какви активности, промена во апетитот и телесната тежина, потешкотии со спењето, физичка успореност, губење на енергијата, намалување на самодовербата, чувство на вина и потешкотии со концентрацијата.

Извор:Превентус.мк

 

Брзото чукање на срцето ги зголемува шансите за фатален срцев удар, покажа најновата студија… Сепак, кај жените, редовното вежбање кое го одржува нормален пулсот на срцето ги намалува шансите за срцев удар…

Студијата која опфати повеќе од 50.000 здрави возрасни луѓе ја спроведоа научниците од Норвешка, кои заклучија дека со секое зголемување од 10 удари на срцето во минута кај жените до возраст од 70 години го зголемува ризикот од срцев удар за 18 отсто, додека кај мажите за 10 отсто.
Брзо чукање на срцето најчесто се занемарува, а со тоа опасностите се зголемуваат

– Здравото срце чука околу 60 до 70 пати во минута, со мали варијации од едната или другата страна. Ако стапката надминува 80 за подолг период, тогаш докторите почнуваат да се загрижуваат, бидејќи тоа може да е знак дека нешто не е во ред, рече Хаваид Науман од Норвешкиот Универзитет за наука и технологија, кој беше вклучен во новата студија.

Во САД, срцевите проблеми се главниот убиец на мажи и жени. Секоја година 1,2 милиони луѓе страдаат од срцев удар, а повеќе од една третина умираат како резултат на тоа.

Висок крвен притисок, висок холестерол и дијабетес се познати како ризични фактори за болести на срцето, но досега отчукувањата на срцето беа игнорирани.

– Важно е да се привлече внимание на отчукувањата на срцето како причина за срцев удар, изјави кардиологот Марком Арнолд, од Универзитетот од Западен Онтарио.

Тој не беше вклучен во новата студијата, но изјави дека неговото истражување кое го спровел во САД, покажало дека брзото чукање на срцето и вежбањето може да бидат фатални за срцевиот удар.

За студијата биле избрани здрави луѓе од централниот дел на Норвешка кои немале никакви срцеви болести.

На почетокот на студијата во 1984-1986, учесниците пополниле прашалници за нивниот начин на живот и општата здравствена состојба , а докторите и научниците направиле детални срцеви прегледи. Кога заврши студијата во 2004 година, повеќе од 10.000 од учесниците умреле, а 40 отсто тоа било поради срцевите болести. По 6 години откако заврши студијата, научниците открија дека кај луѓето кои имале околу 100 отчукувања во минута имале 74 отсто поголема шанса да умрат од срцев удар, отколку мажите чие срце работело нормално. Кај жените ризикот бил зголемен за 42 отсто и кај помладите од 70 години.

Извор:Превентус.мк

Ризикот за смртност кај лицата со срцеви заболувања  кои практикуваат трансцедентална медиција е помал, отколку кај оние кои не ја применуваат оваа метода, заклучуваат експертите од Медицинскиот колеџ во Висконсин и од Универзитетот „Махариши“ во Ајова…

При ова истражување, финансирано од американските Национален институт за здравје и Национален институт за срце, бели дробови и крв, експертите по случаен избор одбрале 201 лице, Американци од африканско потекло со просечна старост од 59 години, кои имале стеснати срцеви артерии. Една група од испитаниците биле натерани да медитираат, додека останатите направиле само некои промени во начинот на живеење.

Групата која медитирала работела два пати дневно по 20 минути. Втората група следела настава за традиционални ризични фактори за срцеви болести и вовела промени во начинот на исхраната и нивото на физичката активност.

По девет години во групата која медитирала регистрирана е намалена смртност и срцеви и мозочни удари за 47 отсто. Освен тоа, во таа група регистрирани се и клинички релевантни намалувања на крвниот притисок во просек за пет милиметри од живиниот столб. Кај некои испитаници кои медитирале е забележан и многу намалено ниво на психолошки стрес.

Раководителот на истражувачкиот тим и директор на Центарот за природна медицина и превенција на Универзитетот „Махариши“, др. Робер Шнајдер наведува дека и некои поранешни студии укажувале на доброто дејство на трансцеденталната медицина на крвниот притисок и на нивото на стрес, независно од етничката припадност на испитаникот.

Ова меѓутоа, е прво контролирано клиничко тестирање кое покажало дека транцеденталната медицина ги намалува срцевите и мозочните удари и смртните случаи.

Шнајдер напоменуда дека дејството на транседенталната медицина во ова истражување било такво како испитаниците да земале новооткриен вид на лек за превенција на срцевите болести.

– Во овој случај медикаментите потекнуваат од внатрешната аптека на организмот – стимулирање на практикувањете на трансцедентална медитација, заклучува Шнајдер.

Преку перфекционизам до депресија

Желбата да сте совршени во секој поглед се покажува kako фатална грешка која води до тешка депресија, предупредуваат научниците…

Соништата за совршен живот, совршено чиста куќа, кариера на врвот, среќно семејство и беспрекорно тело се бесмислени и само можат да ви наштетат. Сите напори кои жените ги прават за да се совршени, предизвикуваат депресија и доведуваат до хроничен перфекционизам. Докажано е дека стремежот кон совршенство неизбежно завршува со неуспех, бидејќи совршени работи не постојат.

Во гонењето на совршеноста ризикувате да завршите со користење на антидепресиви. 40% од жените и 20% од мажите сметаат дека не може да има истовремено добра кариера и големо семејство. Истражувањето исто така покажува дека 63 отсто од вработените мајки страдаат од стрес, а кај мажите бројката е помала – 51%.

Извор:Превентус.мк

Ниско ниво на витамин Д и високо ниво на паратироидниот хормон се поврзани со зголемен ризик од депресија кај постари лица. Во истражувањето учествувале 1282 испитаници постари од 65 години…

Научниците откриле дека на испитаниците со депресија имало за 14% помалку Витамин Д концентрации, освен тоа кај благо депресивните поединци нивото на паратироидниот хормон, било поголемо за 5%, односно за 33% кај поединците со сериозна депресија во споредба со здравите испитаници. Ниското ниво на витамин Д и паратироидниот хормон може да се лекува со зголемување на внесувањето на витамин Д и Калциум и со доволно изложување на сонце.

Извор:Превентус.мк

Личностите кои во некоја фаза од животот страдале од депресија имаат поголеми изгледи подоцна да заболат од Алцхајмеровата болест, покажале две одвоени истражувања. Студијата на научници од Универзитетот Еразмус во Ротердам, покажала дека Алцхајмеровата болест е просечно за да 2,5 пати почеста кај личностите кои страдале од депресија, а слични резултати добиле и истражувачите од Руш Универзитетот спроведена на 900 испитаници…

Во студијата биле следени испитаници помеѓу 6 и 13 години, резултатите ги објавило стручното списание Неврологија и архиви на општата психијатрија. Најголем ризик од Алцхајмеровата болест дури 4 пати поголем е забележан кај личностите кои страдале од депресија пред 60-т а година од животот. Сеуште не е утврдено дали депресијата придонесува во развојот на Алцхајмеровата болест или се работи за двоен ефект на ист засега непознат фактор.

Извор:Превентус.мк

Познато е дека млекото и млечните производи, како и производите од говедско месо содржат висок удел на трансмансите кисели. Нова студија направени кај глувци покажува дека трансмасните киселини од млекото и млечните производи можат да го намалат ризикот од болести на срцето. Научниците глувците ги хранеле со храна збогатена со киселина која природно ја има во млекото и млечните производи и во говедското месо…

По 16 недели резултатите покажале намалување на нивото на вкупниот и ЛДЛ холестеролот, како и на триглицеридите. Се смета за позитивното дејствување на овие трансмасни киселини е заслужни нивните способност да го намалат производството на хиломикрони – честички кои имаат улога во транспортот на масти и кои се сметаат за важен фактор за некои метаболични нарушувања. Резултатите укажуваат дека природните трансмасни киселини се разликуваат од штетните хидрогенирани масти кои често се наоѓаат во обработената храна, која се поврзува со зголемен ризик од болести на срцето, заклучуваат авторите на студијата и додаваат дека се потребни понатамошните истражувања кои ќе ги потврдат овие резултати.

Извор: Превентус.мк

Компирот лек за изгореници

http://v2plusinfo.cfd.mk/small_pics/2012/06/30/kompir-izgorenici.jpg

Доколку и покрај предупредувањата на лекарите се одлучите да излезете на сонце во периодот кога најмногу пржи, ќе ги почувствувате последиците од тоа. Кожата ќе стане црвена, проследена со болки, но и ќе ве чеша и пече.
Освен испробаните рецепти (ставање облози од ледена вода, смирување на кожата со помош на алое вера, јогурт, камилица…), еве уште неколку продукти кои ќе ви ја излечат кожата.
Ако црвенилото како последица од сонце се појавило на лицето, сварете компир и излупете, испасирајте го и измешајте го со кисело млеко. Смесата држете ја на лицето 15-20 минути. На изгорениците можете да ставите маска од еден изрендан свеж компир и да ја држите околу половина час. Свежата лушпа од излупениот компир е мошне лековитата бидејќи има антибактериски својства.
Натопете газа во масло од лаванда, и ставете ја на загрозената површина. Постапката повторувајте ја неколку часа. Станува збор за одличен антисептик, кој ќе ја ублажи болката.
Три лажици суви цветови од кантарион прелијте ги со 2 децилитра масло во стаклен сад, добро затворете го и после 10 дена процедете го низ газа.
Ако изгорениците се поблаги, нанесете на нив пченкарно брашно и болката ќе се смири, или пак, од вода и од истото брашно направете тесто и нанесете го директно на изгорениците.
Измешајте мала шолја немасно млеко и четири мали шолји вода, додадете во тоа неколку коцки мраз. Облозите држете ги на кожата 15-20 минути и постапката повторувајте ја на секои три часа.

K.A.